Продължете към съдържанието
Начало » Бизнес Услуги » Копирайтинг

Копирайтинг

Какво е Копирайтинг и защо да пускаме SEO статия

Ще се опитаме да Ви запознаем с най-общата тема за Копирайтинг, а именно какво е това и за какво е нужно. Основните въпроси около тази тема се свеждат до няколко. По-важните от тях са колко често трябва да се пише във фирмения Блог и какво е SEO статия? Макар да няма точен отговор поради естеството на всеки сайт ще се опитаме все пак да хвърлим светлина в тунела.

Едва ли има човек или програма, която да Ви каже колко често да създавате съдържание във Вашия Блог. По-важно е да давате полезна информация на потребителя. Ако искате да повторите Ваша статия, но написана по друг начин по-добре не го правете. Това ще доведе до снижаване на доверието от страна на читателя и бързото му напускане. Това е лошо за Вашия Google рейтинг.

Честотата на публикуване зависи от качеството на материала, дали всеки ден, всяка седмица или веднъж месечно, това няма значение. По-важно е да направите силен материал с хубав текст, съдържание и полезна информация. Ако темата позволява добавете и авторски добре направени снимки. Визуалният контакт с Вашия читател е нещото, което трябва да гоните като цел.

Промяна в темата дали да пренапишем или просто да актуализираме

Както вече споменахме всеки Блог зависи от типа на сайта и неговата основна тема. Да кажем, че се занимавате с внос на автомобили. Тогава основната тема на Вашия Копирайтинг Блог ще е Автомобили и начин за внос. Доста от темите във Вашия Блог може и да подлежат на промяна в съдържанието. Ето още един пример: „Какви документи трябват при регистрация на МПС“. Такава тема може да е актуална от самото начало за години напред или да търпи промяна.

За да не правите вътрешна конкуренция в собствения си сайт най-добре обновете съдържанието в Блога си. Това ще Ви позволи да продължите да сте сред първите в резултатите на Google. Не е добре да поставяте две еднакви теми с различно съдържание в сайта си, защото Googlе наказва такива действия.

За успешна потребителска статия и SEO оптимизация

Важно е да се опитате да създавате материал подпиращ основните теми в сайта, но в същото време да е интересна и за читателите. Този ефект се постига като направите детайлно проучване на темата и изберете най-смисленото от всички факти. След което правите преразказ с Ваши думи и добавяте неповторим щрих на автора – Вашият стил на писане или Копирайтинг.

След като структурирате Вашия основен текст е важно да го развиете по така наречените ключови думи. Идеята на тези ключови думи и техните синоними е да дават допълнителна добавена стойност в текста. Освен това е добре да използвате Видно подсказване в текста за насочване на читателя към основите на темата. Не е нужно да споменавате основната ключова фраза 1000 пъти в няколко изречения. По-скоро смисъла на текста трябва да подсказва на читателя за основното съдържание.

Всеки текст трябва да се пише като Дървовидна структура. Когато на определено разклонение (абзац) поставите основна фигура ( известна личност, място, събитие или дата), това се отразява изключително добре на Вашата SEO оптимизация. Тези фигури на популярност са известни още като  ентитита (entities)

ТОП заглавия и авторски картинки водят до реален успех

Дръзки заглавия с още по-гръмки изказвания и изображения с неясна тематика не са това, което Ви е необходимо. Но добре премислено заглавие достатъчно да се събере в няколко прости думи и повдигащо голям читателски интерес ще Ви направи успешни в интернет. Когато допълните Вашата статия с основно изображение подчертаващо Ключовата тема, тогава вероятността статията Ви да стане успешна е много голям.

За да имате голям успех трябва да кажете на Вашите читатели ясно, точно и съблазнително какво пише във Вашата статия. Не слагайте готини мадами на снимки, ако ще говорите за гримове. Гарантираме Ви , че ще изгубите 90% от мъжете на секундата. Но ако статията е свързана с това как да направите перфектен подарък на жена и тя да се чувства красива, то тогава вероятно ще задържите по-голямата част от тях.  Има и един процент от тези хора, които не обичат да четат и харесват само и единствено визуалното съдържание. За тях трябва да има повече картинки в статията. Навиците придобити от социалните мрежи трудно се изкореняват, така че слайдването (бързия прочит) трябва да впечатлява.

Копирайтинг

Подредбата на текста и избор на шрифт

Във всеки сайт или Блог  трябва да се избира подходящ шрифт лесен за четене. Освен това трябва визуално текстът да е добре подреден. За да може да форматирате правилно Вашата статия трябва умело да боравите с Вашето съдържание. Чрез различни Копирайтинг методи може да определите най-важното в един текст. Точно онази част, която не искате читателят да пропусне. Световото оформление също допринася до по-ефективно излагане на факти. 

Вземете пример от някой вестник или списание. Там редакторите влагат много познания така, че да привлекат вниманието на читателя. Дори цялата страница на вестника да е изпълнена със съдържание по дадена тема има няколко малки прозорчета с по-тъмен цвят и болднат текст, където читателя може да хвърли едно око и да се запознае с основната тема. В изграждането на сайт това е също толкова важно правило, но за разлика от вестниците, в сайта имате две-три версии на визуализация. Затова внимавайте да не оплескате някоя от тях.

Правилното изписване на думи и последни корекции

За разлика от читателите, които могат да подминат граматически и правописни грешки, Google  не толерира подобни провинения. Често причината за лоша оптимизация и нисък рейтинг са в основата на правописа. Ако това, което е написано не е правилно формулирано и без правописни грешки, то бъдете сигурни, че ще отиде много назад в класацията.

Още едно от важните неща, за които трябва да внимавате е дали цялостно материала е добър. Нашата препоръка е преди да публикувате нещо в сайта или Блога си по-добре го оставете да отлежи. Ако има възможност го коментирайте с Вашите колеги или приятели. Все още имате шанс да го коригирате преди големия старт. Знаете, че два пъти първо впечатление не можете да направите.

За title tag и още нещо

Вероятно това е в ТОП 3 на най-важните дялове при оптимизацията. Тайтъл тага е заглавието на всяка страница. Тя има отношение при извеждането на резултати от търсене в мрежата. Ако искате да извадите страницата си на по-предна позиция по определени ключови думи, то заглавието Ви трябва да е интересно и да съдържа всички тях в едно.

Естествено, както казахме в заглавието ще Ви кажем и още нещо, това е подзаглавието! Всяко подзаглавие, подсилващо основното заглавие носи допълнителна тежест за извеждане на статията в резултатите. Още повече, ако съумявате да комбинирате подзаглавията, изпозлвайки синоними това ще се отрази изключително добре на рейтинга ви в Google.

Точно описание в заглавие е равно на правилна целева група

Когато правите свое заглавие на продукт , статия или страница за услуга във Вашия сайт е много важно да конкретизирате максимално точно това, за което потребителите ще се информират от нея. Да вземем за пример един онлайн магазин с приблизително 100 хиляди продукта за бита. Ако в раздел „Четки “ няма точно и ясно описание на вида, то вероятно ще получите доста негативни импресии. Това не е добре за Вашата оптимизация.

Правилното в този случай е да конкретизирате „Четка за дрехи от естествен косъм“. Да, вероятно трафикът няма да е много голям и различен от просто търснене на „Четка“, но така ще избегнете нежелано напускане. Вашите клиенти ще намерят точно това, от което имат нужда. Едва ли ще продадете „четка за дрехи“ на човек, който търси „четка за зъби“. Помислете добре върху това преди да започнете да пишете.

Препоръка от една страница към друга

Макар линк билдинга като дума да не е толкова популярен сред хората, то него можем да го сравним с препоръка от уста на уста. Това са онези малки вътрешни връзки, част от текст с връзка към друга страница или услуга. Ако сте търсили нещо в Wikipedia, то вероятно сте попадали много пъти на техния вътрешен link building. Тези връзки имат за цел да препоръчат и да покажат на Google, а и на читателите, че определени страница са изключително важни и следва да им се обърне внимание. 

За да нямате негативна тежест от счупени вътрешни връзки или препратки Ви препоръчваме да ползвате плъгин, който да следи за изменения в линковете. Ако нямате такава възможност тогава си направете един Excel file, в който да съхранявате всички Ваши връзки. Тази програма има възможност за автоматична проверка на всеки линк и да извежда стойност за грешка при евентуалното им разпадане.

Направи го сега

Защо Ви е да подканвате някого да прави нещо? Ето няколко прости примера за правилното насочване на читателя към това да стане потребител. Все пак, когато говорим за сайт това е някаква форма на бизнес. Нещо, от което се опитвате да изкарате пари. Бутоните или вътрешните връзки тип Call to Action провокират действие от страна на Вашия читател. Ако кажем, че сте Новинарски сайт то „Абонирай се за нашия бюлетин“ ще води до повече завърнали се абонати. Ако сте онлайн магазин „Купи сега“ ще прави директни продажби. Примерите за CTA форми могат да бъдат много и най-различни. Важното е те да пасват на съдържанието и да насочват читателя в правилната посока.

Макар да позасегнахме повечето важните неща за пиане на една статия или нова страница има още доста, което може да се направи. Въпреки това мисля, че в заключение можем да напишем: Бъдете автори, а не преписвачи. А ако Вашите нужди надхвърлят Вашите възможности, то Call to Action .

ВИЖ ОЩЕ ОТ НАШИТЕ БИЗНЕС УСЛУГИ

Реклама в Google или Facebook
Call Now Button